14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – Solženicin predstavljen na Rimskim mozaicima

„Ne živjeti u laži”, A.I. Solženicin naziv je književno–poetske večeri koja je priređena u subotu na Rimskim mozaicima u Risnu, posvećene 100-godišnjici rođenja Aleksandra I. Solženicina (1918-2018), po sudu mnogih, jednog od najznačajnijih ruskih i svjetskih pisaca prošlog vijeka.

Brojna publika uživala je u sjajnom predavanju prof. dr Siniše Jelušića koji je predstavio Solženicinov lični, psihološki, egzistencijalni put koji je veoma zanimljiv, ima duboku genezu, razvoj sa dubokim unutrašnjim situacijama…

Stradanje velikog pisca uzrokovano je moralnim imperativom koga se držao do kraja života i prema kome je predavanje naslovljeno „Ne živjeti u laži”.

„Solženicin je pisac koji se ubraja u velike klasike ruske literature. On ide uz najveća imenia ruskih pisaca, pa je ove godine proglašen „vijek Solženicina“. Solženicin je kontroverzni veliki autor. Nema onih koji će dovoditi u pitanje njegovo ogromno značenje, ali ima onih koji tom značenju postavljaju izvjesna kritička pitanja i pokušavaju da ga u određenoj mjeri ograniče. Kapitalno njegovo djelo je “Arhipelag Gulag” knjiga koja istražuje logore za disidente koji su procesuirani u sovjetskom režimu godinama nakon Drugog svjetskog rata. Većina disidenata bili su nevini i kažnjeni samo zbog drugačijeg političkog mišljenja. Solženjicin je napisao knjigu prema vlastitom iskustvu, a kod nas je objavljena, prije nekoliko decenija. Bili smo među prvima koji su to objavili što je bilo jako dobro, ali je tada izazvalo diplomatski incident između SSR-a i Jugoslavije“ – kazao je u uvodu prof. dr Siniša Jelušić.

Solženicin – književno–poetsko veče

Prof. Jelušić je ovim predavanjem ukazao na značenje važnih perioda Solženicinovog života: oduševljenje Lenjinom, kritika Staljinovog režima, dugogodišnje političko zatočeništvo u logoru, potom, izgnanstvo iz SSSR-a, afirmacija Zapada i život u Americi, spoznaja i kritika tog sistema, unutrašnji razvoj od ateiste do prihvatanja Boga, do otkrivanja duhovnih vrijednosti…

Postavljanjem teze i pitanja što nama danas govori Solženicin, koja je to poruka koju on nama danas može saopštiti, a koja bi za nas imala bitno značenje, izazvala je interakciju sa publikom koja je aktivno učestvovala u dijalogu.

Osvrnuvši se na aktuelni trenutak i poruku „Ne živjeti u laži”, Jelušić je kazao kako je razgovarao sa mnogim studentima, s obzirom da prati njihov rad i došao do zaključka da je kod najvećeg broja mladih prisutan gubitak smisla.

Moderator večeri bila je prof. Marina Dulović, stihove svojih pjesama kazivao je prof. dr Pavle Popović, a u muzičkom dijelu nastupio je Stefan Peričić – flauta.

Najčitanije