9 C
Kotor

Slušaj online radio

WWF pokrenula kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu.

– Iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne su za životnu sredinu jer zagađuju i isušuju rijeke. Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nijesu ni efikasne — iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 odsto državnih podsticaja, proizvele su samo 3,6 odsto ukupne električne energije. Izgradnjom malih hidroelektrana svako od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga – saopšteno je iz WWF-a.

Navode da je glavni motiv za gradnju više od 50 projekata mHE na 33 crnogorske rijeke uspostavljeni društveno – ekononomski neprihvatljiv i finansijski štetan sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE).

– Zahvaljujući ovom sistemu crnogorski potrošači su od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplatili investitorima u mHE 13,4 miliona eura subvencija. Prema tome, isplativost ovih projekata izrazito je velika za investitore, dok građani plaćaju uvećane račune za električnu energiju i gube prirodne vrijednosti i resurse – navedeno je u saopštenju.

Da podigne svijest o svim ovim gubicima, WWF je pokrenuo kampanju u Crnoj Gori i regionu s ciljem obustavljanja davanja državnih podsticaja za male hidroelektrane jer bi, kako ističu, bez njih većina od čak 2.700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

U WWF-u su pozvali građane da potpiši peticiju na losingrivers.com/cg i pridruži se, kako kažu, borbi za spas rijeka u Crnoj Gori i regionu.

Najčitanije