12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki počela atraktivna vazduhoplovno-turistička manifestacija MontAdria Seaplane Regatta

Dio hidroplana koi učestvuju na regati na aerodromu Tivat

Prvim letačkim danom sa aerodroma Tivat i ceremonijom svečanog otvaranja koja je popodne upriličena u nautilkom centru Porto Montenegro, danas je počela druga po redu vazduhoplovno-turistička manifestacija „MontAdria International Seaplane Regatta“ namijenjena prvenstveno hidroavionima.

Ovu manifestaciju ustanovljenu prošle godine organizuje istoimena NVO a idejni pokretač i glavni organizator svega je vazduhoplovni entuzijasta i pilot Dragiša-Gaga Raičevič iz Berana. On je ja drugoj po redu hidroavijacijskoj  regati u Tivtu okupio desetak hidroplana raznih tipova i veličina kao i još nekoliko manjih vazduhoplova iz segmenta tzv. generalne avijjacije, sa posadama koje dolaze iz više država Evrope. Među učensicima druge po redu MontAdria Seaplane Regate su i predstavnici čuvene organizacije „The Flying Bulls“ iz Austrije koja funkcioniše pod okriljem poznatog proizvođača energetskih pića Red Bull. Osnivač i vlasnik te kompanije Ditrih Matešic naime, i sam veliki ljubitelj vazduhoplovstva i kolekcionar raznih atraktivnih ili vazduhoplova sa istorijom poput „douglasa DC-6“ koji je nekada bio predsjednički avion jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita.  Tim „The Flying Bullsa“ je kiz Salburga u Tivat na regatu došao sa „cessnom 208 caravan“ u hidropalnskoj varijanti, a pored ovog aviona najviše pažnje među učesnicima regate privlači i američlki turboprop hidroplan tipa „Dahler Kodiak 100 amphibian“.

Organizatori manifestacije namjeravaju da, temeljeći se na bogatoj tradiciji hidroavijacije u Boki Kotorskoj koju je započela Austro-Ugarska daleke 1913.godine, a nastavila Kraljevina Jugoslavija, promovišu letjenje na hidroplanima kao mogućnost dodatnog obogaćivanja turističke ponude Crne Gore kroz uvezivanje vazduhoplovstva i turizma, te pružanje mogućnosti posjetiocima iz inostranstva da na neuobičajen način obiđu i neke manje posjećene ili njima manje poznate destinacije popiou Skadarskog, Šaskog ili Plavskog jezera. Pri tome mogućnost ovih vazduhoplova-amfibija da slete kako na klasične aerodrome tako i na vodene površine, daje sasvim novu dimenzuju promociji turističkih potencijala Crne Gore.

Prvog letačkog dana regate koja inače, traje do 5.juna, njeni učesnici su hidroplanima, krenuvši  sa aerodroma Tivat, obletjeli zaliv Boke Kotorske, Crnogorsko primorje i Skadarsko jezero. Nakon toga imali su kraće demontracione letove i prezentovali sbvoje vazduhoplove široj publici. Drugog letačkog dana regate, u petak će učesnici MontAdria iz Tivta letjeti za Skadarsko jezero na kojem će se hidroplani i spustiti, da bi potom imali prelet nad aerodromima Podgorica i Nikšić sa tzv. touch and go (skratkim slijetanjem bez zaustavljanja) na Slanom jezeru kod Nikšića. Potom je predviđeno spuštanje i vožnja hidroplana na vodi po Pivskom jezeru, a onda opet prelet nekadašnjeg aerodroma na Žabljaku sa touch and go slijetanjem na Crnom jezeru. Drugi dan se završava slijetanjem učesnika regate na aerodrom u Beranama i posebnim programom koji će za njih biti priređen u tom gradu.

Hidro regata

Trećeg i posljednjeg letačkog dana regate u subotu, 4.juna, učesnici MontAdrie će iz Berana odletjeti d Plava i spiutiti se na Plavsko jezero, a odatle će u popodnevnim satima krenuti ka jugu i imati touch and go slijetanje na Šaskom jezeru, te potom sletjeti Štojskom polju kod Ulcinja. Nakon polijetanja sa ove lokacije, dio učesnika imaće touch and go slijetanje na rijeci Bojani, a potom će svi oni zajedno sletjeti na Skadarsko jezero gdje je predviđeno da se promoviše i prvi plutajući pokretni terminal za hidroplane u Crnoj Gori, te obavi ceremonija svečanog zatvaranja tegate sa dodjelom nagrada i priznanja.

Izvor:S.L.

Najčitanije