12 C
Kotor

Slušaj online radio

Država kroz katastar poharala imovinu lokalne uprave Tivta kako bi “riješila imovinske probleme” aerodroma

Aerodrom Tivat – foto www.airliners.net

Opština Tivat u kojoj je na vlasti koalicija DPS-SD-HGI, administrativnim putem koji su sprovele iste te partije na državnom nivou, ostala je bez na desetine miliona eura vrijedne svoje imovine u kompleksu Aerodroma Tivat i njegovom neposrednom okruženju. Uprkos toj do sada nezabilježenoj pljački opštinske imovine, niko od gradskih čelnika nije preduzeo apsolutno ništa da pokuša spriječiti poharu ekonomskih interesa lokalne zajednice od strane Vlade, niti su odbornici u SO Tivat uopšte došli u situaciju da se pitaju o raspolaganju imovinom Opštine, a što bi po zakonu morao biti slučaj.

Ovaj problem došao je u fokus pažnje lokalne javnosti nakon što je država u liku ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića (BS) i ministra finansija Darka Radunovića (DPS), proteklih mjeseci krenula u ubrzanu akciju “riješevanja” spornih imovinskih pitanja sa nekretninama Aerodroma Tivat, a što je preduslov da Vlada prihvati predlog koncesionog akta i raspiše oglas za izbor partnera kojem će taj i aerodrome u Podgorici dati u zakup na 30 godina. Tako su na osnovu “odluke državnog organa” u novembru i decembru prošle, te januaru i februaru ove godine, brojne opštinske parcele koje se “naslanjaju” na aktuelni kompkes aerodroma u Tivtu, prepisane na državu kao vlasnika.

Pred kraj ljeta 2017. neposredno nakon što je premijer Duško Marković (DPS) najavio da će vazdušne luke ići u koncesiju, Opština Tivat je volšebno ostala i bez svojih skoro pola miliona kvadrata zemlje koji su do tada bili upisani kao svojina lokalne uprave. Čelnici Uprave za nekretnine, Vladini ali i lokalni DPS funkcioneri u Tivtu, tvrdili su da je to potpuno legalno jer po Zakonu o državnoj imovini, aerodromi mogu biti samo u državnoj svojini. Stoga je su sve nekretnine iz LN 16 KO Mrčevac upisane na državu kao vlasnika, pravo raspolaganja upisano je na Vladu, a pravo upravljanja na preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG). To je urađeno bez da je tivatski parlement ikada raspravljao o prepisivanju opštinske imovine na državu, a kamoli das u odbornici na to dali saglasnost što je obaveza po zakonu, ali i Satutu Opštine Tivat.

Iako su čelnici katastra tada tvrdili da Opština Tivat navodno nikada nije bila upisana kao vlasnik tih nekretnina, njih demantuje dokument koji je prije 19 godina izdao isti ovaj organ -tadašnja Direkcija, a sada Uprava za nekretnice Crne Gore. Riječ je dokumentu broj 467-121-77, od 20.aprila 2000. koji posjedujemo.

„Od ukupne površine po starom premjeru, na Opštinu Tivat vodila se površina od 41 hektara 58 ari i 81 metar kvadratni. Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od 4 hektara 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od 9 hektara 32 ara i 59 kvadratnih metara.“- stoji, pored ostaloga u tom dokumentu – odgovoru koji je na odborničko pitanje Petra Samardžića (SNP) postavljeno u SO Tivat, 20.aprila 2000. godine dao tadašnji načelnik Odjeljenja za katastar Direkcije nekretnina Crne Gore u Tivtu Vladimir Grgurović. To znači da je  Opština  bila vlasnik oko 45 odsto od ukupno nešto preko milion kvadrata što obuhvata aerodrom sa svojim zaštitnim pojasom i tzv. eskpropijacioni pojas magistrale koja prolazi pored vazdušne luke.

Ukupno je Opština Tivat krajem ljeta 2017.,  administrativnim akrobacijama u katastru, u ostala bez svojih 486 hiljada kvadrata zemlje na aerodromu i još 44.700 kvadata na kojima je Opština bila suvlasnik sa privatnim licima. Sve je to prepisano na državu, a lokalna uporava u međuvremenu nije preduzela ama baš ništa da pokuša zaštititi svoju, na desetine miliona eura vrijednu imovinu. Naime, kada je pedesetih godina građen Aerodrom Tivat, brojni Tivćani i Krtoljani su svoju zemlju – vinograde i njive u Tivatskom polju gdje je trebala nići ta vazdušna luka, prepisali, poklonili ili po simboličnim cijenama prepustili Opštini koja je na taj način postala vlasnik skoro pola miliona kvadrata prostora na kojem se u međuvremenu razvio aerodrom.

Aerodrom Tivat

“Opština Tivat nije ni bila upisana kao titular svojine u listu nepokretnosti LN 16 jer je još u postupku izlaganja novog katastarskog premjera kao titular prava svojine upisana država. Novi premjer je, zavisno od katastarske opštine, stupio na snagu zaključno sa 2001.godinom. Upis koji egzistira u LN 16 KO Mrčevac-Crna Gora svojina, Vlada Crne Gore – raspolaganje i ACG –upravljanje, sve u obimu prava 1/1 je upis u skladu sa odredbama  Zakona o državnoj imovini.“.-rečeno je „Vijestima“ u lokalnoj upravi, bez objašnjenja zašto ako je sve po zakonu, Opština nije obeštećena za od države joj oduzetu imovinu. Ako se ima u vidu cijena od 109 eura po kvadratu koliko iznosi najnovija procjena vještaka da vrijedi zemlja u kompleksu tivatskog aerodroma oko koje se sa državom sude neki od njenih bivših vlasnika- građana Tivta i Krtola, ispada da je Opština Tivat samo u ovom administrativnom potezu katastra, oštećena za preko 54 miliona eura.

Problem se u međuvremenu, dodatno usložio jer je lokalna uprava Tivta  u protekla četiri  mjeseca ostala i bez dalje svoje imovine- preko 118.000 kvadrata zemlje, a koja se „naslanja“ na ogradu aktuelnog aerodromskog kompleksa i koja je, po Državnoj studiji lokacije Aerodrom Tivat, predviđena za dalje širenje kapaciteta vazdušne luke. Opštinskih šest parcela ukupne površine 118.200 kvadrata iz LN 152 KO Mrčevac, prepisani su na državu kao vlasnika, a Opštini je ostalo pravo raspolaganja tom imovinom.

„Sva imovina je državna imovina, a Opština ima pravo raspolaganja kao najširi oblik svojinskih ovlašćenja. Znači, Opština nije ništa izgubila, pravo raspolaganja je zakonom definisano kao prenos svih ili nekih svojinskih ovlašćenja na treća lica (prodaja, razmjena, poklon), davanje na upravljanje, davanje na korišćenje, davanje u zakup, pravo službenosti, zalaganje pokretnih i nepokretnih stvari (zaloga,hipoteka, fiducija, koncesija i sl). Napomene radi, i u starom premjeru, u zemljišnim knjigama, kada je u pitanju opštinska imovina upis je glasio: društvena svojina sa pravom korišćenja /upravljanja Opštine.“- tvrde sada iz Opštine Tivat.

Aerodrom Tivat

Sasvim drugu priču iz lokalne uprave govorili su u ljeto 2017. kada su medijima potvrdili da posjeduju imovinu oko i čak unutar ograde kompleksa aerodroma i koju već godinama iznajmljuju ACG-u, godišnje prihodujući po tom osnovu nepunih 50 hiljada eura rente.

„Sa ACG je decembra 2007. sklopljen ugovor o zakupu nepokretnosti u svojini Opštine Tivat, sa aneksom iz oktobra 2013., a koji se odnosi na dio katastarske parcele 1278 u površini od 8.300 m2, dio katastarske parsele  1279 u površini od 417 m2, čitav u katastarsku parcelu 1280 u površini od 127 m2 i dio katastarske  parcele 1281 u površini od 10.575 m2, sve KO Mrčevac, po cijeni od 0.10€/m2 mjesečno bez PDV-a.”- rečeno je “Vijestima” avgusta 2017. U Opštini Tivat sa ACG su imali i još jedan ugovor o zakupu opštinskih nepokretnosti iz decembra 2005., sa “Sporazumom o utvrđivanju cijena” od 28.05.2007. i aneksom sporazuma od 2.10. 2013. Shodno tim aranžanima, Opština ACG-u daje u zakup  dio katastarske parsele 1249/1 i dio katastarske parcele 1240 KO Mrčevac, u ukupnoj površini od 1.400 m2 po cijeni od 1.10 eura/m2 mjesečno bez PDV-a. Sve ove parcele upisane su u list nepokretnosti LN 152 gdje je pravo svojine sada administrativno, prenešeno na državu. To je dodatna direktna finansijska šteta po lokalnu upravu od skoro 13 miliona eura.

DRŽAVA UPISALA NA SEBE I ZEMLJU POLJOPRIVREDNOG DOBRA, TEK SAD SE KUSOVAC “BUNI”

Aerodrom Tivat

U međuvremenu, država je 21.decembra prošle godine po uputstvu Ministarstva finansija, na sebe kao vlasnika i Vladu kao jedinog koji može sa tim nekretninama raspolagati, upisala i nekoliko desetina hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini aerodroma, a koje je do sada bilo upisano na poljoprivredna preduzeća Montepranzo Bokaprodukt iz Tivta, Bokakomerc Radanovići i  Opštinu Tivat. Dio tih parcela evidentiranih  u listovima nepokretnosti LN 842 i LN 861 KO Mrčevac, po DSL Aerodrom, predviđen je za širenje vazdušne luke, a drugi dio je u obuhvatu DSL Župa Bonići, te DSL Kalardovo-Ostrvo cvijeća-Brdišta.

“Usvajanjem planskog dokumenta utvrđen je javni interes za izgradnju objekata i uređenje prostora, međutim, zemljište koje je u obuhvatu ne postaje tim činom i dobro od opšteg interesa. Postojanje plana je samo preduslov za rješavanje imovinsko pravnih odnosa unutar lokacije na koji je planiran objekat od opšteg interesa,u ovom slučaju aerodrom. Iako se parcele nalaze u zoni morskog dobro, a Zakonom o državnoj imovini propisano je da u dobra od opšteg interesa spada i građevinsko i drugo zemljište u svojini Crne Gore u zoni morskog dobra, nije se vodilo računa o tome na koji je način je Opština stekla ranije čestice zemlje (uglavnom kupoprodajom). Opština je skupštinskim rješenjem 1969.godine prenijela zemljište Poljoprivrednom dobru Boka (iz koga su kasnije proistekli Montepranzo i Bokakomerc) na iskorišćavanje u svrhu obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Predmetno zemljište je tu namjenu odavno izgubilo i logično je da se isto vrati ustupiocu tj .Opštini Tivat,koja bi eventualno preko Skupštine kao organa koji raspolaže imovnom, istu ustupila državi za potrebe aerodroma.”- kazao nam je sagovornik iz lokalne uprave Tivta.

Stoga je Direkcija za imovinu administracije tivatskog gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) izjavila žalbu na upisivanje tih parcela na državu, jer “činjenično stanje nije pravilno i potpuno utvrđeno kao i zbog formalnih nedostataka u istome, tako da rješenje svakako ne može postati podobno za provođenje.”

ŠTETA ZA GRAD VEĆ OKO 80 MILIONA EURA

Ukupno je Opština Tivat “odlukom države”, koja žuri da “riješi imovinska pitanja” pred koncesiju aerodroma, ostala “kratka” za skoro 80 miliona eura svoje imovine u kompleksu vazdušne luke i neposredno oko nje. Budući da će ta imovina kad-morati da dođe na naplatu i bude kompenzovana lokalnoj upravi, to znaći da će država Crna Gora morati samo da gradu Tivtu plati devet puta veći iznos novca od onog koji je ministar Nurković u neformalnim razgovorima na Vladi pominjao svojim koalicionim partnerima, iznijevši procjenu da će to državu koštati do 9 miliona eura. Nurković je prema nezvanilnim , ali pouzdanim saznanjima “Vijesti” i u tome praktično obmanuo Vladu, jer je za čitav sporni kompleks iznio procjenu koju je svojevremeno EBRD pravio o tome koliko bi koštala samo eksprorpijacija dodatnih nekoliko desetina hiljada kvadrata zemljišta na jugoistočnom obodu aerodromske piste u Tivtu radi eventualne izgradnje novog terminala na toj lokaciji.

Najčitanije