11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Air Montenegro planira za ljeto iznajmiti airbus A320 ili boeing B737

foto: Air Montenegro

Nacionalna aviokompaija Air Montenegro (AM) odustala je od kontroverzne namjere da u dugoročni operativni lizing uzme jedan veći avion iz porodice airbus A320 ili boeing B737 i time diverzifikuje svoju flotu koju trenutno čine dva operativna aviona tipa embraer E195.

Potvrđeno je to iz menadžmenta AM uz napomenu da će umjesto ove opcije koja bi podrazumijevala i dodatne troškove za obuku letačkog, kabinskog i tehničkog osoblja za opsluživanje novog tipa aviona drugog proizvođača u odnosu na ove koje AM već ima u floti, kompanija tokom prestojeće ljetnje turističke sezone, uzeti u kraći zakup sa posadom (wet lease) jedan avion većeg kapaciteta kakvi su A320 ili B737.

AM je inače, javni oglas za uzimanje u dugoročni zakup bez posade (dry lease) aviona tipa A320 ili B737 sa najmanje 144 putnička sjedišta, raspisao 21.decembra prošle godine. To su u stručnim vazduhoplovnim krugovima ocijenili kao pogrešan potez diverzifikovanja  male flote AM-a, a koji će značajno uvećati troškove poslovanja ove kompanije, te je upozoreno da AM avion tako velikog kapaciteta neće moći da adekvatno uposli van ljetnje turističke sezone. Izvršni direktor AM Predrag Todorović je ovaj potez pravdao time što turoperatori koji avione angažuju na čarter-letovima, nisu skloni da to rade sa avionima manjeg kapaciteta kakvi su AM-ovi embraeri E195 koji imaju po 116 sjedišta, već insistiraju na avionu većeg kapaciteta kog kojih su im troškovi čartera raspoređeni na veći broj putničkih sjedišta, manji nego kod E195.

„Preko otvorenog postupka nabavke usluge dugoročnog zakupa vazduhoplova, ukupno smo primili 22 ponude od renomiranih lesora za avione iz porodice A320 i B737. Podsjećamo da je raspisani oglas bio neobavezujući. Nakon detaljne analize pristiglih ponuda, trenutne situacije na tržištu kao i ostalih okolnosti, odlučili smo da u ovom trenutku ne uzimamo avion u dugoročni, tzv dry-lease angažman.“- rekli su „Vijestima“ iz menadžmentaAM-a.

Kako su naveli, i pored ovakve odluke, „zbog velikog interesovanja turoperatora za Crnu Goru AM će ovog ljeta svakako imati veći avion u svojoj floti, ali je procjena da je u ovom trenutku racionalnije obezbijediti dodatni kapacitet u kratkoročnom najmu.“

To znači da će AM jedan večiu avion za sezonu uzeti u tzv.wet lease ili ACMI aranžman (aircraft, maintenance, crew, insurance) pri čemu će njegov vlasnik obezbjeđivati posadu, održavanje i osiguranje aviona koji će letjeti za potrebe AM-a. Na sličan način je bivša crnogorska naciuonalna aviokompanija Montenegro Airlines u posljednjim godinama svog poslovanja, tokom sezone pojačavala svoje kapacitete, uvođenjem u flotu u wet lease uzetih većih aviona tipa boeing B737-300 i 737-500 koji su iznajmljivani od rumunske kompanije Blue Air i malteške AirX Charter.

Iz AM nisu direktno odgovorili da li je na njihovu odluku o odustajanju od uzimanja u dugoročni zakup većeg aviona, uticala u međuvremenu donešena odluka Vlade da država od brazilske banke BNDS, otkupi i treći ebrear E195 koji je nekada koristio Montenegro Airlines (40-AOC) a koji je još od 26.decembra 2020. prizemljen na aerodromu Podgorica. AM je prethodno zbog nedostatka novca, odustao od kupovinje tog aviona za koji su Brazilci tražili 5,3 milione dolara jer u AOC treba ulošiti još namjanje preko 8 miliona dolara da bi on bio vraćen u tzv.plovidbeno stanje, ali je Vlada odlučila da država otkupi od banke taj avion i onda ga da u zakup novo nacionalnoj aviokompaniji.

„U ovom trenutku prema komercijalnim, finansijskim i operativnim analizama, još jedan vazduhoplov sa 116 sjedišta nije idealno rješenje za AM, ali smo više puta istakli da smo otvoreni za saradnju i spremni da sa Vladom dogovorimo najbolji način na koji taj resurs može da se iskoristi.“- kazali su nam iz AM uz napomenu da ta kompanija „u ovom trenutku teško može dati preciznu procjenu perioda uvođenja aviona 4O-AOC u operativnu upotrebu jer je prije svega potrebno detaljno provjeriti i ispitati status aviona kojem mi nemamo pristup.“

„Sigurni smo ipak da je potreban duži period za sve radove, uz milionska ulaganja. Uvođenje aviona 4O-AOC u eventualnu operativnu upotrebu zavisi od toga kada će mu se vratiti plovidbenost. Sa pripadajućim motorima kojima su istekli resursi za ta to je potrebno je oko godinu dana. Ukoliko bi se ipak iznajmili motori taj period je nešto kraći, ali bi trajao makar pet mjeseci. Pošto proces zavisi od niza okolnosti koje nijesu pod kontrolom niti nadležnosti AM-a period može biti mnogo duži i skuplji. Dakle, za vraćanje plovidbenosti potrebno je da se obezbijede dva ispravna motora (iznajme ili izvrše radovi na pripadajućim motorima) i instaliraju svi pripadajući djelovi. Na trajanje i troškove procesa takođe bitno utiče i da li će Montenegro Airlines u stečaju ustupiti komponente aviona koje se nalaze u njihovom hangaru i magacinu.“- naveli su iz menadđmenta nacionalne aviokompanije dodajuči da je zatim, za dovođenje 4O-AOC u opertivnu upotrebu, na avionu neopohodno izvršiti radove po Programu Tehničkog Održavanja i preporuci proizvođača aviona za izvršenje radova održavanja.

„Ovdje prvenstveno mislimo na set baznih šestogogodišnjih radova (najkompleksniji i najskuplji, tzv.D-check) čiji je rok za izvršenje za dati vazduhoplov do sredine maja tekuće godine. Ovi radovi su specifični jer moraju da se obave u nekom od EU servisa i traju minimum šest sedmica. Održavanje ili vraćanje aviona u plovidbeno stanje podrazumijeva zahtjevne i konstantne procese koji  traju duži vremenski period jer zahtijevaju sistematičan i detaljan pristup. Ukoliko krajnja odluka Vlade bude vraćanje AOC u plovidbeno stanje, osim navedenih, vjerujemo da postoje  dodatni troškovi i radovi, ali napominjemo da u ovom trenutku AM ne može dati ovakvu vrstu procjene jer nemamo pristup avionu i nismo upoznati sa realnim stanjem u kojem se AOC trenutno nalazi.“- naglašavaju iz AM.

Objašnjavaju da svoja dva aviona još nisu prefarbali u nove boje i brendirali (kompanijski livery) da ih ne bi nepotrebno zadržavali u srevisu duže od onoga što je nephodno da se na njima obave radovi redovnog održavanja i pregleda. Stoga to nije urađeno ni nedavno prilikom redovnog tzv. C-checka na avionu 4O-AOB koji je obavljen u Portugaliji.

„Pomenuti check je bio dosta zahtjevan i aplikacija livery-ja bi značajno produžila period boravka 4O-AOB na servisu, čime bismo ugrozili odlazak drugog aviona 4O-AOA na planirane bazne radove.“- objašnjavaju iz AM dodajući da im je cilj da u toku zimskog peerioda kada imaju manje letjenja, izvrše što više radova održavanja i da oba aviona budu u potpunosti spremni za sezonu.

„Sigurnost i bezbjednost operacija je naš apsolutni prioritet i svi redovni servisi i radovi na avionu se planiraju i obavljaju u skladu sa najstrožijim standardima i procedurama. U narednom periodu ćemo se temeljno posvetiti i priojektu aplikacije livery-ja jer želimo da avioni crnogorske nacionalane avio-kompanije budu ponos svih nas, prepoznatljivi na svim aerodromima ka kojima letimo, ne samo po pouzdanosti već i po modernoj usluzi i modernom vizuelnom identitetu.“- poručuju iz AM.

NOVE LINIJE I VEĆI BROJ DESTINACIJA, USKORO I ČLANSTVO U IATA

Iz menadžmenta AM su najavili da će uskoro kompanija imati znatno veći broj destinacija i linija koje će obavljati, a povećaće se i frekvencija letova na najprometnijoj i najprofitabilnijoj liniji za Beograd. Na kritike da su do sada, posebno u zimskoj sezoni, imali generalno, mali broj letova i nedovoljnu iskorišćenost postojeće flote, odgovaraju da je na to uticalo više faktora. Prvi je covid i epidemiološke mjere koje se primjenjuju u pojedinim državama, a što se odrazilo na planirami AM-ov saobraćaj na liniji za Frankfurt. Na pitanje zašto, osim Frankfurta i djelimično Istanbula, nemaju letove ni za jedan drugi veći evrposki hab (čvorište) poput Londona, Pariza, Brisela, Amsterdama ili Rima, iz AM odgovaraju da su trenutno umjesto na konektirajuće putnike koji nastavljaju putovanja preko takvih habova dalje u svijet, oni „zbog uspostavljanja novog distributivnog sistema, i dalje fokusirani na point-to-point putnike, trenutno bez interline/code-share sa drugim operaterima, na čemu intenzivno radimo.“

„U procesu smo dobijanja IATA koda koji je preduslov za međukompanijsku saradnju i kada se takva saradnja ostvari, AM će omogućiti nove konekcije putnicima. I pored svega toga, planiramo da letimo ka barem 15 destinacija što je ogroman rast i uspjeh u datim okolnostima.“- podvlače iz menadžmenta nacionalne aviokompanije.

Članstvo u IATA (Međunarodnoj sasocijaciji vazdušnog transporta) je kažu, od izuzetne važnosti za redovne avioprevoznike, „jer je preduslov za unapređenje komercijalne saradnje sa drugim kompanijama, poput code-share ugovora“.

„Air Montenegro je u završnoj fazi dobijanja IATA koda i nadamo se da će već do kraja februara taj proces biti okončan.“- naglasili su.

Izvor:S.L.

Najčitanije