16 C
Kotor

Slušaj online radio

U „Opatovo“ nakon švercera droge, ušli i sakupljači sekundarnih materijala

Opatovo – foto S.L

Dio objekata nekadašnjeg Arsenalovog pogona za remont i proizvodnnju pirotehničkih sredstava „Opatovo“ kod Tivta poharan je u posljednje dva mjeseca prošle godine, od strane nepoznatih počinilaca, a Ministarstvo odbrane negira da je za taj propust odgovorona Mornarica VCG čiji su pripadnici donedavno koristili i čak obezbjeđivali taj vojni objekat.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, za sada nepoznati počinioci su dio objekata koji se nalaze u ograđenom i do nedavno redovno obezbjeđivanom i obilaženom kompleksu povrišne oko 30 hiljada kvadrata na obali između tivatskih naselja Lepetane i Donja Lastva, devastirali na način što su sa njih skidali metalne djelove krovnih konstrukcija, limovi sa nadstrešnica, metalnu stolariju i druge slične djelove.

Pogon Opatovo je preko 100 godina remontovao i proizvodio razne vrste mornaričkog i artiljerijskog  naoružanja i municije, a nakon što je bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal zatvoreno u ljeto 2007., Opatovo je kao magacinski prostor koristila Mornarica VCG. Tokom perioda u kojem ga je koristila i obezbjeđivala Mornarica, Opatovo je od strane kriminalne grupe koja je samo djelimično pohapšena, korišteno i za višemjesečno sakrivanje i prepakivanje droge koja je  potom, prodavana na različitim lokacijama u Tivtu, a prema sumnjama istražitelja, te kriminalne aktivnosti počele su 2018. godine  Odavde je krenula i pošiljka od 60 kilograma kokaina koja je u aprilu 2019. kakon dojave jedne strane partnerske bezbjedonosne službe, otkrivena na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku „Jadran“ neposredno pred isplovljenje tog broda  na krstarenje za Tursku i Grčku sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja ko je konkrentno odgovoran za devastaciju koja se desila na objektima vojnog objekta „Opatovo“, te da li je utvrđeno koliki je iznos štete koju su napravili nepoznati počinioci, skidajući i odnoseći djelove konstrukcije, krovova i stolarije sa tih objekata. Oni su se indirektno, ogradili od odgovornosti za taj objekat.

„Mornarica Vojske Crne Gore nije nadležna za obezbjeđenje „Opatova“. Podsjetimo, taj vojni objekat je 28. februara 2019. MVCG predala Mornaričko tehničko remontnom zavodu „Sava Kovačević“ u likvidaciji, čime je prestalo angažovanje unutrašnje službe Mornarice u „Opatovu“.- rečeno je „Vijestima“ u resoru koji vodi ministarka Olivera Injac.

Ipak, i MTRZ „Sava Kovačevičć“ Tivat u likvidaciji (Arsenal) koji na papiru još postoji iako je još 2007. zatvoren a radnici otpušteni jer ga je tadašnja Vlada premijera Mila Đukanovića prodala pokojnom kanadskom milijardeu Piteru Manku kao plac za izgradnju marine za megajahte i stanova za prodaju na tržištu, još uvijek jeste u nadležnosti Ministarstva odbrane. To Ministarstvo postavljalo je i jop uvijek postavlja sve dosadanje likvidacione upravnike Arsenala a MO i je nadgledalo cjelokupni dosadašnji proces prodaje preostale pokretne imovine i drugih resursa nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta. Stoga je i manje bitno ko je u ime MO (Mornarica VCG, ili likvidaciona uprava MTRZ) određen da raspolaže i pazi nekadašnji pogon „Opatovo“, jer u konačnom, sve se ipak svodi na to da je „Opatovo“ resurs koji je i dalje pod „kapom“ MO.

Naš izvor ističe da je personal Mornarice VCG još do pred početak ove godine, povremeno obilazio i kako-tako, kontrolisao ovaj kompleks. Stoga je još i čudnije kako je MO kojim je u to vrijeme još upravljao bivši ministar odbrane Predrag Bošković, dopustilo ovakvu devastaciju tog vojnog objekta, a posebno je nejasno kako je pored Obavještajno-bezbjedonosnog direktorata tog ministarstva, kriminalna grupa u kojoj je bilo i nekoliko pripadnika MVCG, uspjela da neopaženo i neometano, duže od godnu dana, „Opatovo“ koristi kao sigurni ilegalni „štek“ za švercovane narkotike.

Izvor:S.L.

Najčitanije