12 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 14. Maslinijada

Stari Bar juče i danas ugostio je hiljade posjetilaca sa svih strana Crne Gore, željnih upoznavanja sa dražima Maslinijade koja 14. godinu zaredom slavi ovo sveto barsko stablo.

Manifestaciju je proglasio otvorenom ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović koji je kazao da danas u Crnoj Gori imamo 490.000 stabala maslina, i to najviše domaće žutice. Ministar je dodao da se zadnjih godina pokreće i plantažna proizvodnja, mada su većina domaćih maslinjaka zasadi prosječne starosti 200-300 godina, mahom na teže pristupačnim terenima, prenosi portal www. jedro.me

„Svi smo ponosni na 130.000 stabala masline u Opštini Bar. Za pet godina, uz podršku Ministarstva, zasađeno je 40.000 i revitalizovano skoro 25.000 starih stabala masline. Veliku ulogu u ovom procesu imalo je Udruženje maslinara Bar koje postoji 12 godina i broji oko 900 članova. Imamo 15 uljara, od kojih je osam sa kontinuiranom linijom za hladno cijeđenje kapaciteta od 250 do 500 kilograma ploda na sat, šest udruženja maslinara u različitim gradovima. Potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori je relativno niska i iznosi 0,5 litra po stanovniku, što je ispod nivoa potrošnje u EU koja iznosi četiri do šest litara po stanovniku”, kazao je ministar Ivanović.

Mnogobrojne posjetioce pozdravili su i potpredsjesnik Opštine Bar Zoran Pajović ispred lokalne samouprave, i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić kao jedan od osnivača Maslinijade. Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uručio je nagrade maslinarima Hajrudinu Muriću, Nijazimu Bećoviću i Sadetinu Peričiću koji imaju najbolje ovogodišnje maslinovo ulje.

Maslinijada Bar 2015. - foto Anto Baković
Maslinijada Bar 2015. – foto Anto Baković

Za najuspješniji rod su nagrađeni  Brahim Duraković iz Velembusa i Smail Perazić iz Dobre Vode. Fondacija „Miodrag Mili Martinović“ je za najbolje održavani maslinjak dala prvu nagradu Aliji Metoviću iz Starog Bara. Najbolje mlade zasade imaju Mahmut Brkanović iz Mrkojevića, Abdulah Rašketić koji je dobio nagradu Fondacija „Lazo i Seka Božović“ i Nenad Ivović iz Zubaca.

Najljepše štandove imali su redom Ćazim Šabović, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola (SEUŠ) i Jozo Pecović. Na štandu SEUŠ, preko 20 učenika je  posluživalo posjetiocima  dvadesetak  jela bazirnih na maslinovom ulju, spremljenih u školskoj kuhinji, koje je pripremio i aranžirao  nastavnik Dejan Aleksić  sa svojim koleginicama Draganom Raičević i Anđelom Globarević i sa učenicima.

Na ovom štandu je podijeljeno ča 30 kilograma slanih i preko sedam kilograma slatkih specijaliteta. Svi posjetioci su na ovom štandu mogli kupiti rukotvorine  Kreativne radionice Preduzetničkog centra i Kluba volontera škole. Iz SEUŠ iskazuju zahvalnost svim donatorima pripreme nastupa, a njihova imena biće i na školskoj veb prezentaciji.

Duž cijele staobarske ulice, bilo je postavljeno stotinjak štandova na kojima su na prodaju i degustaciju nuđene soljene crne i zelene masline po cijeni pet eura za kilogram, maslinova ulja od 10-15 eura za litar, domaći kolači, slane poslastice, med, ljekovito bilje, rakija, vino….

Glavna zvijezda zabavnog programa bila je poznata Merima Njegomir koja ja na Maslinijadi imala premijeru svoje nove pjesme „Svadbeno se kolo vije“ koju je prvi put izvela uživo, a za koju je tekst napisao poznati barski pjesnik Rajko Joličić. U programu su nastupili i Žuti Serhatlić, Dina Desančić i Safet Drljan, KUD „Jedinstvo“ i Plesni klub „Habanera“.  Sjutra na Maslinijadi nastupaju „Pljevaljski tamburaši“, „Rumija“ i „Zvuci sa Ribnice“.

Oranizatori fešte su Društvo maslinara Bara, NVO Maslinijada i Opština Bar kao pokrovitelj, a suorganizatori su Turistička organizacija Bar i JP Kulturni centar.

Najčitanije